Afval sorteren voor bedrijven
in België verplicht
-
Geschreven door Chantal Massoeurs
In België bent u als bedrijf verplicht om afval te sorteren. Afval bevat vaak waardevolle materialen die gerecycled kunnen worden, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook economisch voordelig. In België staat 'bronsortering' centraal, wat betekent dat afval direct correct moet worden gesorteerd. Dit verzekert een betere kwaliteit van gerecyclede materialen. Ondernemers zijn verplicht om 29 afvalstromen te sorteren aan de bron. De overige afvalstoffen vormen dan het bedrijfsrestafval. Het afval dient rechtstreeks in de container of in transparante zakken aangeleverd te worden.
Afvalsortering in België
Het afvalbeheer in Belgie is verdeeld in drie instanties die beslissen over de regels en de organisatie.
- OVAM in Vlaanderen
- Leefmilieu Brussel in Brussel
- Département des Sols et des Déchets van de Waalse regering in Wallonië
Elke gemeente regelt zijn eigen afvalophaling. Verschillende gemeentes werken samen om een betere afvalinzameling te kunnen realiseren. Dit noemen ze intercommunales. De intercommunales zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de afvalinzameling van huishoudelijk afval, pmd en papier en karton. Wallonië heeft 7 intercommunales, Brussel 1 en Vlaanderen 28. Lees hier meer informatie over de intercommunales in jouw gemeente.
Wanneer je als klein bedrijf gevestigd bent op een gemeentelijke ophaalronde, is het mogelijk dat jouw afval meegenomen wordt. Informeer hiervoor bij jouw afvalverwerker.
Welke afvalstromen moet u sorteren?
In België zijn er 29 afvalstromen die apart moeten worden gesorteerd. Om aan de sorteerplicht te voldoen, is het niet altijd nodig om aparte containers te hebben voor elke afvalstroom. Analyseer welke afvalstromen binnen uw bedrijf voorkomen en bied het afval aan in containers of transparante zakken. Deze 29 stromen mogen nooit in het restafval belanden, maar soms kunnen ze samen worden ingezameld. Overleg hierover met uw afvalinzamelaar voor de meest effectieve aanpak. Bekijk hieronder de 29 verplichte afvalstromen.
Let op: Per 1 januari 2027 zal de lijst zelfs 32 afvalstromen bevatten. De toevoeging van nieuwe stromen heeft vooral gevolgen voor de verwerking en het beheer van bouw- en sloopafval.
1. Klein gevaarlijk afval van vergelijkbare bedrijfsmatige
oorsprong
2. Glasafval
3. Papier- en kartonafval
4. Gebruikte dierlijke en plantaardige oliën en vetten
5. Groenafval
6. Textielafval
7. Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur
8. Afvalbanden
9. Inert puin
10. Afgewerkte olie
11. Gevaarlijke afvalstoffen
12. Asbestcementhoudende afvalstoffen
13. Afgedankte apparatuur en recipiënten die ozonafbrekende
stoffen bevatten
14. Afval landbouwfolies
15. Afgedankte batterijen en accu's
16. Houtafval
17. Metaalafval
18. PMD
19. Afgedankte matrassen
20. Recycleerbare harde kunststoffen
21. Geexpandeerd polystyreen
22. Folies
23. Keukenafval en etensresten (swill)
24. Levensmiddelen
25. Niet-teerhoudend asfaltpuin
26. Funderingsmaterialen die niet verwerkt kunnen worden conform de bepalingen van het eenheidsreglement gerecycleerde granulaten
27. Verontreinigde fracties bouw- en sloopafval die achteraf niet kunnen uitgesorteerd worden bij een verwerker waarna zij voldoen aan de acceptatiecriteria van de vergunde verwerker
28. Cellenbeton
29. Gipskartonplaten en gipsblokken
Kleuren meestgekozen afvalstromen België












Maak afval sorteren een succes door het toevoegen van afvalstroom stickers en signingborden aan je afvalsorteerbak. Bekijk hier alle stickers en signingborden.


Keukenafval en etensresten
Sinds januari 2024 is het voor alle bedrijven verplicht om keukenafval en etensresten te sorteren, ongeacht of er voedsel wordt geserveerd. Het gescheiden inzamelen van keukenafval en etensresten vermindert niet alleen de hoeveelheid restafval, maar stimuleert ook de productie van biogas en compost. Deze waardevolle bijproducten kunnen worden omgezet in warmte of elektriciteit, waarmee we bijdragen aan onze klimaatdoelstellingen.
Hoe keukenafval en etensresten sorteren?
Voor de inzameling van keukenafval en etensresten, ook wel bekend als voedselafval, swill of organisch-biologisch afval, raden we aan om een aparte vuilbak of container te gebruiken. Op de werkvloer kan je het keukenafval verzamelen in kleinere recipiënten of zakjes, echter dien je de zakken leeg te gooien in de grotere vuilcontainer die bestemd is voor de inzameling van keukenafval/etensresten. Let op: de kleinere afvalzakjes mogen NIET in de container.
Gebruik van bio composteerbare afvalzakken binnen jouw bedrijf
Voor het gebruik van composteerbare afvalzakken is het dus belangrijk om te weten of jouw afvalverwerker biozakken kan verwerken. Ofwel maakt jouw afvalverwerker gebruik van een vergistingsinstallatie of composteringsinstallatie?
Download hier de poster voor afval sorteren.
Update Vlarema 9
Wie bedrijfsrestafval aanbiedt in zakken in een container, moet hiervoor sinds 1 januari 2023 transparante zakken gebruiken. Zo kan de inzamelaar snel en makkelijk een visuele controle uitvoeren op sorteerfouten. Deze verplichting geldt alleen voor het bedrijfsrestafval, niet voor de selectief ingezamelde afvalstromen. Daarnaast schrijft de Vlarema 9 wetgeving sinds 1 januari 2025 voor dat de transparante afvalzakken voor 100% uit gerecycleerd materiaal moeten bestaan, waarvan minimaal 50% bestaat uit gerecycleerde postconsumer kunststoffen. Postconsumer kunststoffen bestaan uit afval dat ontstaat bij de eindgebruiker.


Starten met sorteren op het werk
Thuis sorteren we allemaal. Maar daarbuiten zijn nog heel veel plaatsen waar nog niet gesorteerd wordt. En dat is zonde. Want zo gaan verpakkingen verloren die we eigenlijk perfect kunnen recycleren.
Hoe kunt u succesvol starten met sorteren van afval?
1. Zorg voor draagvlak in uw onderneming
Afval sorteren past binnen een bedrijf dat duurzaam wil ondernemen en de ecologische voetafdruk wil verkleinen.
2. Bepaal de afvalstromen en uw doel
Stel een projectteam samen en wijs tenminste 1 persoon aan als (afval)coördinator die van a tot z verantwoordelijk is voor het afvalbeleid en tevens het eerste aanspreekpunt. Breng samen in kaart welk afval er vrijkomt. Bepaal ook met welk doel u afval wilt gaan scheiden. Voor een succesvolle aanpak is samenwerking met personeel, leveranciers, cateraars, schoonmaakbedrijven en afvalinzamelaars noodzakelijk. Hoe wordt het doorvoeren van afvalpreventie door hen gestimuleerd, gefaciliteerd en georganiseerd?
3. Kies de juiste afvalbakken voor sorteren en de locatie
Als u wilt dat medewerkers en bezoekers hun afval scheiden en dit op de juiste manier doen, is het natuurlijk belangrijk dat zij hiervoor voldoende gelegenheid hebben. Oftewel plaats de juiste én voldoende afvalbakken op de juiste locaties.
4. Betrokkenheid: Goede communicatie doet wonderen
Gebruik signing en communicatie om succesvol afval te sorteren. Informeer en motiveer medewerkers en bezoekers tot het juistt sorteren. Let hierbij op:
• Consistent gebruik van kleuren, namen en pictogrammen;
• Per afvalstroom aangeven bij de afvalbak welk afval er wel in hoort en wat niet;
• Deze informatie visueel weergeven met iconen en groene of rode kruisjes;
• Volgorde van de inzameling in afvalstromen overal gelijk; binnen én buiten.
Ter aanduiding van de afvalstroom zijn afvalstroomstickers aan te raden, zowel Nederlandstalig als Franstalig.
Meest gekozen sorteeroplossingen
Aan de slag met afval sorteren?
Wilt u ook aan de slag met afval sorteren op het werk? Dan heeft u nu de juiste handvatten om een start te maken met de zoektocht. Wilt u graag hulp bij uw keuze? Dan helpen wij u graag.

