- Inhoud: 240 liter
- Materiaal: Kunststof
Alles over
frituurvet
-
Geschreven door Myrthe van Trier
In Nederland worden biobrandstoffen voor 99% gemaakt uit reststromen zoals frituurvet en dierlijk vet. Het is daarom belangrijk om gebruikt fituurvet en (bak)olie te scheiden en niet zomaar in de gootsteen te gooien. Het inzamelen van frituurvet en olie zorgt niet alleen voor minder belasting op het milieu, maar voorkomt ook verstoppingen in het riool. Voor restaurants, hotels, bedrijfs-, school- en sportkantines, instellingskeukens, snackbars en alle andere bedrijven en organisaties met een professionele keuken is het belangrijk om frituurvet apart in te zamelen.
Wat mag wel bij frituurvet?
✓ Vloeibaar en vast frituurvet
✓ Jus
✓ Frituurolie
✓ Restjes bakolie
✓ Overige plantaardige oliën en vetten (bijv. olijfolie)
Wat mag niet bij frituurvet?
✖ Smeervet
✖ Motorolie
Inzamelen van frituurvet
Jouw gebruikte frituurvet kan je inzamelen in de originele verpakking. Echter bij grote hoeveelheden frietvet is het beter en makkelijker om een vat of een afvalcontainer te gebruiken. Je kunt langere tijd het frietvet inzamelen en hoeft minder vaak naar het inzamelpunt. Wanneer je het gebruikte frietvet weggooit, is het belangrijk om het frituurvet altijd af te laten koelen.


Waar blijft jouw gebruikte frituurvet?
Jouw ingezamelde frituurvet breng je naar een inzamelpunt voor frietvet. Vaak is dit ergens bij je in de buurt, bijvoorbeeld bij een supermarkt op de plek waar ook het glas ingezameld wordt. Vervolgens zorgt de inzamelaar ervoor dat de gebruikte vetten terechtkomen bij de verwerkers. De verwerker verwerkt het frituurvet tot bijvoorbeeld biodiesel. Of het wordt verwerkt tot nieuwe producten zoals smeermiddel of cosmetica. Bij grote mate inzameling van frituurvet, bijvoorbeeld als cafetaria of bedrijfsrestaurant is het mogelijk om het gebruikte frituurvet op te laten halen.
Bestel hier jouw inzamelbak voor gebruikt frituurvet