Alles over
keukenafval en etensresten (BE)
-
Geschreven door Chantal Massoeurs
De afvalstroom keukenafval en etensresten, ook wel bekend als voedselafval, swill of organisch-biologisch afval, bestaat uit (bereid) keukenmateriaal en etensresten. Vanaf januari 2024 zijn bedrijven in België verplicht deze afvalstroom te scheiden, ongeacht of er binnen het bedrijf eten wordt geserveerd of niet. Met de inzameling van etensresten kan er per gemiddeld bedrijf 20 kg compost gemaakt worden. Of twee gezinnen een hele dag voorzien worden van groene stroom.
Hoe start ik met de inzameling van keukenafval en etensresten?
Het sorteren van deze afvalstroom is een verplichting. Wanneer u dit niet doet riskeert u een boete. Onderstaande stappen helpen u op weg naar het gescheiden inzamelen.
- Inventariseer hoeveel keukenafval u produceert.
- Neem contact op met de gemeente of afvalinzamelaar over de frequentie van inzameling en de mogelijkheid tot het gebruik van biologisch afbreekbarezakken ofwel biozakken.
- Kies een geschikte afzet- of rolcontainer voor de inzameling en een eventuele kleine vuilbak.
- Informeer het personeel en de bezoekers over deze afvalstroom. Geef duidelijk aan welk afval er wel en niet in de container mag. Gebruik hiervoor de sorteerwijzer.
- Bespreek de veranderingen met betrokken medewerkers en geef duidelijk de verantwoordelijkheden aan voor het leegmaken van de afvalbakken.


Wat mag wel bij keukenafval en etensresten?
✓ Schillen, resten en overschotten van groenten en fruit
✓ Gekookte, gefrituurde, gebakken etensresten
✓ Groenten-, vlees-, visresten van soep (opgevangen met zeef)
✓ Koffiedik
✓ Brood(resten)
✓ Keukenrol
✓ Papieren servetten
✓ Verwelkte snijbloemen
✓ Vlees- en visresten (vetrestjes...)
✓ Voeding zonder verpakking
Mag ook, in overleg met je inzamelaar:
✓ Vloeistoffen (soep en sauzen)
✓ Verpakte voedingsmiddelen
Tip: download hier de sorteerwijzer en hang hem op boven de container als geheugensteuntje.
Wat mag niet bij keukenafval en etensresten?
✖ Theezakjes en koffiepads
✖ Geopende kleine porties voedingsmiddelen (boter, confituur, etc)
✖ Sigarettenpeuken
✖ Schelpen van mosselen, oesters, etc
✖ Botjes en beenderen uit etensresten en keukenafval
* Bovengenoemde afvalstromen mogen bij het restafval
✖ Frituurvet en oliën
✖ Beenderen en dierlijk afval
* Bovengenoemde afvalstromen dienen apart te worden ingezameld.
Verschil tussen keukenafval + etensresten en GFT afval
De afvalstromen keukenafval + etensresten en GFT afval lijken op elkaar. Toch zitten er duidelijke verschillen in. Wij leggen het je uit.
- Keukenafval en etensresten komt uit bedrijfskeukens, zoals horeca, bedrijfskantines en keukens in zorginstellingen. Dit afval bestaat zowel uit gekookt als ongekookt keukenafval.
- GFT-afval bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval. Dit afval is vooral afkomstig uit huishoudelijke afvalstromen.


Start met de inzameling van keukenafval en etensresten
Wil jij starten met het scheiden van keukenafval en etensresten? Wij helpen je op weg met handige inzamelmiddelen en zorgen ook voor een passende oplossing bij de afvoer van je keukenafval en etensresten.
Meest gekozen producten