Kleurcodes schoonmaak:
hoe zit het precies?
-
Geschreven door Myrthe van Trier
In diverse sectoren zoals de gezondheidszorg, horeca en de voedingsindustrie speelt hygiëne een grote rol. Het is van groot belang om de verspreiding van virussen en ziektes tegen te gaan, oftewel kruisbesmetting. Voor de schoonmaak is daarom een vuistregel vastgesteld, namelijk de kleurcodering. De schoonmaak kleurcodering is een systeem waarbij verschillende kleuren worden toegewezen aan schoonmaakmaterialen om aan te geven voor welk type ruimte ze bedoeld zijn. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat een rood schoonmaakdoekje in combinatie wordt gebruikt met een rode emmer om kruisbesmetting te voorkomen. Voor het meest hygiënische resultaat raden we je daarom aan om voor elke ruimte/klus een andere kleur reinigingsdoek te gebruiken.
Voordelen van kleurcodes
Het gebruik van kleurcodes brengt meerdere voordelen met zich mee:
- Je voorkomt kruisbesmetting van bacteriën.
- Het is makkelijk toepasbaar en processen worden versneld. De schoonmaakbenodigdheden zijn namelijk makkelijk te onderscheiden en te vinden waardoor iedereen, ongeacht hun rol in het schoonmaakproces, het kan toepassen.
- De schoonmaakspullen gaan langer mee. Doordat schoonmaakdoekjes alleen gebruikt worden voor een specifieke ruimte en dus in contact blijven met bepaalde schoonmaakmiddelen, blijven deze langer schoon.
- Het zorgt voor overzicht. Met dit kleurensysteem weet je welke schoonmaakmaterialen je moet gebruiken voor bepaalde ruimtes. Er ontstaat dan minder twijfel over de juiste schoonmaakbenodigdheden.
- Je voorkomt beschadigingen van bepaalde oppervlakten door het gebruik van een verkeerd schoonmaakmiddel.
Kleurcodering schoonmaak en ruimtes
Onderstaande kleurcodes worden het meest gebruikt door bedrijven:
Rood of roze: sanitair
De rode of roze kleurcode wordt gebruikt voor het schoonmaken van sanitair. Denk hierbij aan afvalbakken, wasruimtes, toiletten, urinoirs, doucheruimtes en badkamers.
Blauw: interieur
De blauwe kleurcode wordt gebruikt voor het schoonmaken van interieur. Denk hierbij aan werkplekken op kantoor, meubels en andere algemene oppervlakken.
Geel: keuken
De gele kleurcode wordt gebruikt voor het reinigen van de keuken. Daarnaast wordt de kleur gebruikt voor het reinigen van overige sanitaire oppervlakten zoals wastafels, kranen en spiegels.
Groen: vloer/desinfectie
De groene kleurcode wordt gebruikt voor het reinigen van de vloer. Deze kleurcode wordt het vaakst gebruikt in ziekenhuizen en in de keuken.
Tip: niet alleen aan de schoonmaakdoekjes en emmers kan je zien in welke specifieke ruimte deze gebruikt worden. Ook aan de schoonmaakmiddelen is vaak te zien voor welke oppervlakten/ruimtes het wordt gebruikt. Dit zie je aan de kleur van de dop van het schoonmaakmiddel.


HACCP-kleuren schoonmaak
Richt jouw bedrijf zich op de verwerking, bereiding of verkoop van voedsel? Dan is het extra belangrijk om te voldoen aan de hygiënerichtlijnen. Of je nu een restaurant, bakkerij of een supermarkt hebt: iedereen die met voedsel werkt, moet aan deze eisen voldoen. Dit geldt ook voor lunchrooms, (afhaal)restaurants, kantines en ziekenhuiskeukens en particulieren die catering aanbieden.
Om de voedselveiligheid te waarborgen is er een systeem opgezet: Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP). HACCP richt zich op het voorkomen van risico’s zoals besmettingen met bacteriën. Het gebruik van kleurcodering in de schoonmaak is dan ook een erg belangrijk onderdeel van het HACCP-systeem om de voedselveiligheid te waarborgen.
Schoonmaakproducten per ruimte
Sanitair - Rood
- Inhoud: 600 ml
- Materiaal: Kunststof
- Materiaal: Microfiber
- Verpakking: Doos 8x10 stuks
Interieur - Blauw
- Inhoud: 600 ml
- Materiaal: Kunststof
- Materiaal: Microfiber
- Verpakking: Doos 8x10 stuks
Keuken - Geel
- Inhoud: 600 ml
- Materiaal: Kunststof
- Materiaal: Microfiber
- Verpakking: Doos 8x10 stuks
Vloer/desinfectie - Groen
- Inhoud: 600 ml
- Materiaal: Kunststof
- Materiaal: Polyester (PE) / polyamide (PA)
- Verpakking: Doos