Week zonder afval - Verklein de afvalberg

Week zonder afval

Leestijd: 2 minuten

Van een week zonder afval naar een circulaire economie waarin (rest)afval niet meer bestaat. Daar gaan we voor! Door je afval op de juiste manier te scheiden, krijgt het een tweede leven. Beland je afval bij het restafval, dan wordt het verbrand en kunnen we er niets meer mee. Wij dagen je uit om samen met je collega’s, leden, bezoekers, en meer de (rest)afvalberg zo klein mogelijk te maken. Om je te helpen geven we je verschillende tips die niet alleen in de week zonder afval, maar altijd kunnen bijdragen aan jouw afvalbeleid.

Stap over op circulair inkopen: kwaliteit en duurzaamheid

Kwantiteit boven kwaliteit, dat is regelmatig de gedachte bij het aanschaffen van een nieuw product. In dit geval staat de functionaliteit van het product vaak voorop. Deze manier van inkopen is niet meer van deze tijd. Circulair inkopen staat nu meer centraal. Bij circulair inkopen wordt er naast de functie van het voorwerp ook gekeken naar hoe het product aan het einde van zijn levensduur hergebruikt kan worden of opnieuw toepasbaar is. Waarom koop je een product, wat ga je ermee doen, wat is de levensduur van het product en wat gebeurt er mee als ik het niet meer gebruik? Deze vragen zijn van belang bij circulair inkopen doen. 
 
Denk bijvoorbeeld aan koffiebekers die gerecycled kunnen worden tot nieuwe koffiebekers, handdoekpapier wat een tweede leven krijgt of afvalbakken die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Om producten een tweede leven te geven is het belangrijk dat het afval goed gescheiden wordt. Dat kan bijvoorbeeld met de circulair geproduceerde afvalscheidingsbak Paxa. Zo ben je dubbel goed bezig! 

Kies voor Reduce, Reuse, Recycle

Start niet alleen met het terugdringen van je afval door je het te scheiden, maar ook door
preventief aan de slag te gaan. Begin met reduce, reuse en recycle. De Ladder van Lansink helpt je hierbij.

In 1979 is er door de overheid een hiërarchische ladder opgesteld die je helpt om te gaan met afval. Je begint bij stap 1. Indien dit niet mogelijk is ga je verder naar stap 2 en zo verder, maar let op: de laatste stap willen we zoveel mogelijk vermijden.

  • Preventie: voorkomen van afval door van tevoren al in te grijpen. Als er geen afval is, hoeft het ook niet verwerkt te worden. Kies voor herbruikbaar of onverpakte producten.
  • Hergebruik: blijf producten zolang mogelijk zelf hergebruiken of door een ander. Wat jij niet meer kan gebruiken, is voor iemand misschien nog wel toepasbaar.
  • Recycling: bij recyclen wordt het afval een nieuwe grondstof voor nieuwe producten. Denk bijvoorbeeld aan PET-flessen die hergebruikt kunnen worden voor kleding.
  • Energie/verbranden: restanten die niet vallen onder bovenstaande opties worden verbrand. De warmte die hierbij vrijkomt kan in sommige gevallen nog wel toegepast worden bij het maken van elektriciteit.
  • Storten: deze stap moet zoveel mogelijk vermeden worden. Bij storten staat het verbranden zonder dat er energie vrij komt. Dit mag alleen in uitzonderlijke gevallen, onder strikte voorwaarden en strenge toezicht. 
Vrouw dweilt de vloer met Vileda schoonmaak mopsysteem Vrouw dweilt de vloer met Vileda schoonmaak mopsysteem

Bepaal je afvalstromen en je doel

Stel een projectteam samen en wijs tenminste 1 persoon aan als (afval)coördinator die van a tot z verantwoordelijk is voor je afvalbeleid en tevens het eerste aanspreekpunt is. 
 
Breng samen in kaart welk afval in er vrijkomt en bepaal met welk doel je afval wilt gaan scheiden. Voor een succesvolle aanpak is
samenwerking met personeel, leveranciers, cateraars, schoonmaakbedrijven en afvalinzamelaars noodzakelijk. Hoe wordt het doorvoeren van afvalpreventie door hen gestimuleerd, gefaciliteerd en georganiseerd? 

Spullen opbergen met grijze opbergboxenSpullen opbergen met grijze opbergboxen

Gebruik signing en communicatie

Om succesvol afval te scheiden moeten leden, bezoekers en medewerkers gemotiveerd worden. Hiervoor adviseren we je gebruik te maken van signing en communicatie.
Hierbij is het volgende belangrijk:

  • Consistent gebruik van kleuren, namen en pictogrammen;
  • Per afvalbak aangeven welk afval er wel en niet in hoort ;
  • Deze informatie visueel weergeven met iconen;
  • Volgorde van de inzameling in afvalstromen binnen én buiten gelijk;

Share: